Een gouden kraamtijd

Regeren is vooruitzien. Met een geboorteplan kijk je vooruit naar een fijne vrije geboorte en met een kraamplan kijk je vooruit naar een relaxte kraamtijd. Ben je al op de hoogte van de dagcursus ‘relaxed kramen’?

En hoewel je niet alles in de hand hebt, is het aan te raden om een kraamplan te maken. Want het is uiterst belangrijk voor nu en jullie toekomst om een goede start met elkaar te maken. Rust en ontspannenheid zijn onontbeerlijk in deze tijd om aan elkaar te wennen en jullie baby te leren kennen. Weet ook dat de rol van een goede vader en moeder, ook een proces is. Jullie hoeven niet alles meteen te kunnen. Wees daarom niet te streng, maar wees vooral zacht en lief voor jezelf en elkaar.  De geboorte van jullie kindje is een enorme aardverschuiving op alle leefgebieden. Niets is meer hetzelfde. Van het ene op het andere moment is er verantwoordelijkheid voor de baby en een fulltime beschikbaarheid om de baby te voeden en te verzorgen. Ook spelen in dit proces licht en donker met elkaar. Naast het grote geluksgevoel dat de baby opwekt, kunnen er ook dipjes uit het niets tevoorschijn komen en dat is heel normaal. Vooral geen schaamte,  die gevoelens verdwijnen vanzelf weer.

Weet ook dat jullie niet alles alleen hoeven te doen. Zorg voor die broodnodige rust en spreek met familie en vrienden voor ondersteuning, bijvoorbeeld het verzorgen van een maaltijd. Wees altijd eerlijk en oprecht en vertel als visite en/of mee-eten nog teveel is. Waak voor de rust.

Net als de zwangerschap draait de kraamtijd om bewuste keuzes. Het draait om het welzijn van jou Heldin en het welzijn van jullie kindje. Spaar daarom de krachten en houdt de boot zoveel mogelijk af voor bezoek. Deze eerste periode met de baby is zeer intiem en feitelijk heb je en je partner daar niemand anders bij nodig. In de toekomst ligt daarvoor  genoeg tijd opgeslagen. Echter, van deze heilige tijd met jullie nieuwe bewoner is nooit genoeg. Neem die tijd. Neem de tijd voor het herstel van de metamorfose. Neem de tijd om aan elkaar te wennen, om te genieten van elkaar, om met elkaar te vrijen en 24/7 verliefd te zijn. Net zoals in de de zwangerschap en de geboorte, kent ook de kraamtijd geen tijd. Het gouden uur, een gouden kraamtijd bezorgt jullie een gouden toekomst. Maak een kraamplan!

Welkom prachtig wondertje!