De weldaad van borstvoeding

De geboorte is iets magisch. In een split second bestaat het gezin uit drie, of meer! Een nieuw mensje is geboren. Een klein wonderlijk wezentje dat volledig afhankelijk is van jullie zorg. De eerste levensbehoefte is warmte, geborgenheid, veiligheid én uiteraard voeding. Die drie gouden gevoelswaarden uiten zich in het huid op huid hechtingsproces vlak na de geboorte en dan start ook meteen de eerste voeding. Want na de geboorte gaat jouw lichaam in de reset en focust op nieuwe processen. De LIEFDE en VERWONDERING die je voelt naar de kleine, zorgen voor een stoot aan oxytocine in jouw bloedbaan waardoor de baarmoeder samentrekt en de placenta uitdrijft. Veel bloedvaten sluiten waardoor het bloeden zal verminderen. Hoe mooi? Als de kleine in zijn eerste ontdekkingstocht de tepel heeft gevonden en daaraan gaat zuigen, maakt het intelligente hormoonstelsel prolactine voor je aan. Een hormoon dat de melkproductie stimuleert. Terwijl jij blij en verwondert in die roze wolk hangt, werkt de Natuur in jou door en doet dit sublieme werk met Liefde voor jou. En het is ook nog gratis!

Als groot voorstander van borstvoeding zet ik graag de voors en tegens in het licht. Wees je sowieso eens bewust hoe wonderlijk het is dat het meest perfecte voedsel voor je baby op de juiste temperatuur uit jouw borsten kan stromen. Met je kind aan de borst verdiept tevens de binding tussen jou en de baby.  Het kan voelen als een diepe vervulling. Helaas lukt het niet bij iedereen om borstvoeding te geven. Velen willen wel maar door allerhande oorzaken, staakt die weldaad jammergenoeg. Dat is verdrietig genoeg want een gekoesterde verwachting dien je los te laten. Als borstvoeding is uitgesloten is kunstvoeding dan een goede uitkomst.

Als je wel de keuze hebt om tussen beide mogelijkheden te kiezen, informeer je dan op het bot zodat een weloverwogen beslissing genomen kan worden. Een beslissing waar je volledig achter staat. Een keuze uit je grote moederhart! Graag zet ik hieronder een aantal voordelen van borstvoeding op een rijtje:

  • Samentrekking baarmoeder na de geboorte. Bloedingen verminderen
  • Stimuleert het loskomen van meconium, de allereerste ontlasting van het kindje
  • Stimuleert gewichtverlies van moeder na de zwangerschap
  • Bevrediging van de emotionele behoefte baby
  • Over het algemeen zijn borstgevoeden baby’s over het geheel gezonder.

De negatieve invloed die kunstvoeding op lange termijn zou kunnen opleveren:

  • Risico verhoging borstkanker voor moeder
  • Risico verhoging voor een meisjesbaby om later borstkanker te ontwikkelen
  • Verhoging kans op het ontwikkelen van allergieën bij de baby
  • Risico verhoging voor ontwikkeling obesitas

Feitelijk is borstvoeding veel gezonder dan kunstvoeding daaraan is niets gelogen. Als je kunstvoeding gebruikt, overweeg dan sowieso een biologische melkpoeder voor je kindje. Tenslotte is borstvoeding ook biologisch. Met goede eerlijke voeding en een bad van warmte, geborgenheid en veiligheid, zal je kindje uitgroeien tot een gezond en blij mensje!