Informed consent – jouw gouden recht

Vanaf nu zullen veel blogs gevuld met misstanden in de geboortezorg en dat valt en staat meestal door miscommunicatie. De gouden regel ‘informed consent’ is de rode draad. Want Informed consent is jouw gouden recht.

 Informed consent betekent dat er voorafgaand aan elke medische handeling toestemming aan je wordt gevraagd met daarnaast een heldere uiteenzetting wat de voor- en nadelen zijn van die handeling. Geen enkele, werkelijk geen enkele medische handeling mag zonder jouw toestemming uitgevoerd worden. Jij hebt de regie over jouw lichaam en de geboorte. Knoop dat alsjeblieft goed in je oren en deel deze waarheid alsjeblieft met je partner zodat hij je hierin kan steunen.

In dit blog staat het licht op de CTG.

Een CTG (cardiotocogram) wordt uitgevoerd tijdens je zwangerschap en/of tijdens de geboorte. Een CTG registreert de harttonen van de baby. De tonen worden in een grafiek omgezet om te bezien of de hartslag van de baby binnen de normen valt. Ook de weeënactiviteit kan met de CTG geregistreerd worden. Er is een uitwendige CTG middels een apparaatje en twee elastische banden. (registratie hartslag baby en de activiteit in de baarmoeder). Of een inwendige CTG, alleen mogelijk als de vliezen gebroken zijn en er ontsluiting is.

In de meeste gevallen gebeurt zo’n CTG uit voorzorg. Als er problemen zijn, kan er snel worden ingegrepen. Let op, deze medische handeling wordt uit meestal uit voorzorg gedaan. Hoezo uit voorzorg? Een medische handeling zou alleen uit ‘nood’ gedaan moeten worden.

Een inwendige CTG kan de harttonen van de baby zeer nauwkeurig controleren. Zoveel nauwkeuriger dan een uitwendige CTG waarbij je beperkt bent in je vrijheid door de banden om je buik. Hoewel de meting van de schedelelektrode (zo heette de inwendige CTG) zeer nauwkeurig is, klinkt dit controlerende proces verre van teder en liefdevol. Want het onschuldige koppie dat elk moment de wereld gaat begroeten, krijgt wel twee pinnetjes in de hoofdhuid gedraaid. Auh! Dat wil je toch niet voor je kindje? Niet zo lang geleden is het woord Schedelektrode aangepast in cardiotocografie. Klinkt vriendelijker? Nou, hoe vriendelijk is een onschuldig ongeschonden babyhuidje met twee scherpe naaldjes erin? Feitelijk zijn eerste ‘prikken’. Wat zijn überhaupt de voordelen van die controle? Wat is de afweging om dit wel of niet te doen. Hoeveel risico is er op dat moment aanwezig?

Het is belangrijk dat jij als zwangere niet alleen van deze medische handeling weet, maar van alle medische handelingen. Het is ook belangrijk dat je weet dat JIJ de keuze hebt om er wel of niet voor te kiezen. Soms, ja soms is de nood aan de man en ben je blij dat de medische interventies bestaan. Maar dan nog, of het wel of niet gebeurt, de keuze is wel aan jou.

Een CTG is een meting van het kinderhartje. Weet dat tijdens de zwangerschap het hartje al in week 10 volmaakt is. De sterkste spier!  Natuurlijk wil het babyhartje dolgraag doorkloppen. Vertrouw daarop!

Controle, controle, controle! Waarvoor? Het overvloedige monitoren op welke manier dan ook,  houd je ver af van de natuurlijke flow. Weet dat jij zelf de geboorte als beste kan monitoren simpelweg door… overgave. Overgave aan je intelligente lijf. Dat magische lijf zorgt voor een stroom aan moederlijke geboortehormonen en zal alles voor je regelen mits, mits je ontspannen en relaxed bent. Je gouden intuïtie weet. Jij WEET! Vertrouw daarop. Vertrouw op je lijf en de oernatuur in jou!

Voor een relaxte en ontspannen geboorte, is het zoveel beter om elke pottenkijker buiten de deur te houden. Als er geen noodzaak is, ook geen CTG dus. Creëer die belangrijke rust en creëer de meest veilige geboorte-omgeving, zonder verstikkende protocollen en verstorende energieën die jou uit die dansende lichte flow halen.

Waak als een leeuwin over jezelf en jullie kindje. En zorg ervoor dat jouw recht ‘informed consent’, groot, helder en duidelijk in het geboorteplan staat. Het is een recht waar elke zorgverlener zich aan dient te houden. Tegelijkertijd dien je er tevens van buwust te zijn dat er in noodgevallen geen tijd is om de handeling uit te leggen. Dan prevaleert de noodgreep, puur voor de gezondheid van jezelf het je kind. Er zitten altijd twee kanten aan een verhaal. De beste zorg voor jou en je kindje is tenslotte het hoogste goed! Vanuit gelijkwaardigheid en openheid met de hulpverlenen creëer je het volste vertrouwen tussen elkaar en staat en staat jouw recht informed consent, in een respectvol licht.

Trust the timing!