De doula

Een positieve bevallingservaring met de kracht van Moeder Natuur

Bij het gros van de ‘zwangere stellen’ was de bevruchting hopelijk ondergedompeld in een erotisch bad vol liefde, passie, veiligheid en vertrouwen: een feest van extatische opwinding van de sensuele zintuigen. Vuurwerk! Hoe mooi als negen maanden later de uitkomst van die waarachtige intieme ontmoeting, ‘de geboorte,’ opnieuw in het licht staat in een warm bad vol vertrouwen, veiligheid, intimiteit en vooral Liefde!

Oerrol in een modern jasje

Het woord ‘Doula’ is van oorsprong Oudgrieks en betekent in de taal ‘dienende vrouw’. Een stukje historie:

In de Griekse Mythologie is Ellethyia de godin van de geboorte. Ze is de dochter van oppergod Zeus (wie indertijd niet?) en Hera (godin van het huwelijk). Ellethyia werd veel aangeroepen tijdens zwangerschap net als haar Moeder Hera en Artemis. De barensnood die zij konden geven werd meteen verzacht. In alle tijden is het gebruikelijk geweest dat vrouwen zorgden voor elkaar tijdens de bevalling. De Doula brengt die oerrol terug in een modern jasje. Naast de dienende vrouw is de Doula ook een stabiele wijze vrouw. Meelevend, inlevend, positief, enthousiast, zorgzaam gecombineerd met rijpheid en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Communicatief vaardig met vooral een perfect luisterend oor. Luisteren kan ze! Professioneel met liefde en aandacht ondersteunt ze de aanstaande moeder en haar partner tijdens de zwangerschap en de geboorte van hun kind. Door haar gedegen opleiding heeft de Doula alle vaardigheden op zak om de ouders zowel een natuurlijke als een fenomenale ervaring te laten beleven.

Vertrouwen op de primitieve oerkracht!

De zwangerschap verandert de vrouw. Een zwangere wordt zachter, ronder, meer geaard. Als een prachtige bloem opent ze zich. Ze rijpt in puurheid en eerlijkheid; ze wordt moeder. Een stralende bloem die verder open bloeit op weg naar een prachtige natuurlijke geboorte als uitgangspunt. Mits er geen complicaties zijn, heeft voor elke vrouw zo’n natuurlijke geboorte uiteraard de voorkeur boven een gemedicaliseerde bevalling. De meeste lichamen kennen nu eenmaal feilloos de natuurlijke functies om kinderen te baren. Een ingenieus samenspel van hormonen. Een spel van Moeder Natuur. Vertrouwen op die ongekende intelligentie van dat lichaam staat voorop. Vertrouwen op de primitieve oerkracht! Vertrouwen op de zuurstofrijke adem ooit ingeblazen door onze oermoeder Gaia tijdens het ontstaan van de Aarde. Kosmische adem. Adem in adem uit. Sommige weeën vragen simpelweg om de baby naar beneden te ademen. En mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan staat de deur wijd open voor snelle hulp. Op de achtergrond is het medische circuit altijd aanwezig voor eventuele noodgevallen. Met een goede voorbereiding blijf jij sowieso altijd de meester vol daadkracht en liefde in die plotselinge rollercoaster.

Eigen regie

Een goed voortraject is het halve werk. Een doula ondersteunt je daarmee. Door het opbouwen van een goede hechte relatie kan mijn persoon zich ontpoppen in een rustgevende en kalmerende aanwezigheid. Goed plannen van en nadenken over je eigen gewenste geboorte, is de boodschap.  Die eigen regie staat gedurende het hele proces voorop. Ik waak daarover. Daarnaast verlies ik de realiteit niet uit het oog want het is nooit te voorspellen hoe de geboorte werkelijk zal verlopen. Het leven is onberekenbaar. Een tweede scenario voor; wat als …? staat daarom ook in de steigers.

In het voortraject van de zwangerschap, ontspruit niet alleen het geboorteplan en kraamplan volgens jullie ultieme wensen, maar ook waardevolle inzichten om te werken aan een gezonde leefstijl. Een holistische gezonde leefstijl van lichaam en geest. Want angst en stress saboteren de levensstroom. In het traject kunnen die negatieve gedachtenwolken voorgoed verdampen. ‘Winnen van vertrouwen’ blijft het hoogste goed en terugkerende doelstelling in de ondersteuning. Controle is goed, vertrouwen is beter. Daarnaast geloof ik in aandacht. Alles wat aandacht krijgt groeit. Ik geloof in aanraking. Helende aanraking. Liefdevolle massage die comfortabel voelt is effectief en werkt als pijnbestrijding. De oxytocine die vrij komt in de hersenen is een magisch stofje. Een liefdesstofje. De pijngrens verhoogt en de moeder kalmeert.

De informatie over de weldaad van gezonde voeding, beweging, visualisaties, affirmaties, meditaties, creatieve werkvormen, massages en andere pijlers tijdens de zwangerschap, bied ik vrijblijvend aan om stapsgewijs in de betoverende natuurlijke kracht te geraken voor de weg naar een onvergetelijke bevalling. Het intelligente lichaam van de zwangere vertelt precies wat op verschillende momenten de juiste manier van handelen is. Een verkenningstocht van haar mogelijkheden en een ontdekkingstocht van haar krachten. Het zwanger zijn is een machtige periode voor zelfreflectie waarin ze zichzelf kan overtreffen en haar autonomie en zelfrespect kan vergroten.

Ik ben niet opgeleid om medische beslissingen te nemen. Wel draag ik de kennis en wijsheid in me betreft mogelijke medische ingrepen zodat ik meer uitleg kan geven aan jou en je partner om onzekerheid en angst weg te nemen. Feit is, jouw welzijn bevordert het welzijn voor de baby. Met grote vleugels waak ik over de gezondheid van moeder en kind. Puur door mijn kritische houding. Kritisch op alles wat met zorg te maken heeft. Een zorg die helaas vaak ver afgedreven is van de Natuur.

Groots en belangrijk werk

Met die alerte blik staat gezondheid en een blind vertrouwen op Moeder Natuur bij mij hoog in het vaandel. Want als een baby vredig en gezond wordt geboren, is dat bevorderlijk voor de hele wereld. Elk nieuw leven doet er toe voor de mensheid. Elke zwangere is dus met een groots en belangrijk werk bezig. En het doet er echt toe of een NIEUW LEVEN wel of niet vredig en gezond op de aarde komt.

Vertrouw daarom op je GOUDEN intuïtie mooie vrouw, want je intuïtie liegt nooit!