De afterparty van de conceptie-pil

De afterparty van de conceptie-pil

Een brouwsel van honing en stekels van de acacia, of een brouwsel uit thee met een extract van gedroogde zaadballen van een bever; of het ‘uitroken’ van de vagina; of een uitgedroogde halve citroen op de baarmoedermond plaatsen; of een holle loden pijp in de baarmoederholte stoppen; volgens de overlevering zijn dit diverse middelen die gedurende de tijdgeest werden ingezet teneinde zwangerschappen te voorkomen.

Naast het koperen spiraaltje, de periodieke onthouding was rond de zestiger jaren de introductie van ‘de pil’ een grote doorbraak. Zeg maar een revolutionaire doorbraak: de anticonceptiepil. Dit betrouwbare middel maakte het mogelijk om de seksuele daad los te koppelen van zwangerschap. Geen voetbalteams meer in een gezin. Tegelijkertijd zette dit kleine hormoonpilletje het emancipatieproces van de vrouw in de lift maar onbewust werd de afstand van het natuurlijke vertrouwenswaardige hormonenstelsel ingezet.

De ‘synthetische’ hormonen in dit pilletje zorgen ervoor dat er geen eicel vrijkomt en de baarmoeder niet klaargemaakt wordt voor een bevrucht eitje. Tegenwoordig zijn er pillen van de derde en vierde generatie. Als de pil wordt doorgeslikt en er geen stopdagen zijn, word de gebruiker niet ongesteld. Dit proces kan zelfs meerdere pilstrips achter elkaar worden gedaan. Een uitkomst als je op vakantie gaat of op een spannend feestje op voorhand flirtend met een jongen het bed in wil duiken.

Met het besef dat het hormoonstelsel in ons lichaam het oudste regelsysteem is dat voor ons werkt, een systeem dat onontbeerlijk is voor een gezond leven en dus een portie eerbied verdient, dan is dit kleine pilletje feitelijk een wrede indringer van de evolutionaire natuurlijke processen in ons lichaam. En hoewel vanaf de intrede van dit magische wonderpilletje de vrouw in haar seksuele vrijheid naar ultieme hoogten kon stijgen, verstoorde of onderdrukte ze hiermee wel haar hormoonsysteem, bewust of onbewust. Niet voor niets gaat een jong meisje tijdens haar puberteit menstrueren. Zij kan het Leven doorgeven. Het vrouw zijn in haar ontwaakt. Net als de getijden van de Maan, heeft zij haar eigen cyclus met daarbij de nodige hormonen die haar daarin bijstaan. ‘You love them, you hate them’. Tijdens haar eigen geboorte draagt elk babymeisje een afgemeten hoeveelheid eitjes mee waarmee ze het dit leven mag doen. Vanaf de pubertijd draagt een jonge vrouw zo’n 300.000 tot 500.000 eitjes bij zich. Elke maand komt er een eitje vrij tijdens de eisprong. Echter, veel eitjes gaan er ook verloren. Wanneer de voorraad opraakt, begint de menopauze.  Een koor van hormonen orkestreert dit allemaal, is dat niet fantastisch? Naast de menstruatiecyclus wordt tevens de bevruchting, de zwangerschap, de geboorte door een hormonaal power team geregeld. Een intelligent hormooncircus staat dus vanaf dag 1 klaar om zowel het jonge meisje naar haar vrouwzijn te begeleiden als van de vruchtbare vrouw naar haar moederschap.

Het moge duidelijk zijn, hormonen hebben de regie in het lichaam. Een heel leven lang. Door het slikken van een synthetische pil, wordt feitelijk de hormonale natuur, vooral tijdens de vruchtbare periode van het lijf onderdrukt wat mogelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid en met name de zwangerschap. De baby’s van nu worden geboren uit de derde bijna vierde generatie vrouwen met een ‘onderdrukt’ hormonaal systeem. Die onderdrukking van het hormonale systeem zie je terug in een aantal factoren:

  • Moeilijk zwanger worden
  • Geboorten verlopen problematischer en onnatuurlijker
  • Vele geboorten met een medische indicatie

Zwanger raken is een oeroud proces, een natuurlijk proces. Niet zwanger worden is voor velen geen natuurlijk proces, terwijl dat wel zou kunnen. Niet zwanger worden is vooral  luisteren naar je lijf. Welk voorbehoedmiddel of methoden past het best? Voor iedereen is dat anders. Maar feit is, meer eerbied voor het ingenieuze hormonenspel, geschonken door Moeder Natuur, is geen overbodige luxe

Daarnaast is het oogtijd voor openheid en transparantie. Tijd dat de waarheid op tafel komt over de macht van Big Pharma die Moeder Natuur respectloos in een zeer slecht daglicht zet. Wat is er in hemelsnaam aan de hand?

Het antwoord is helder. De geboortezorg is net als elke andere zorg, een rinkelende kassa. Er hangt een intelligent verdienmodel aan. De hulpbronnen op de vloer werken meestal met hun hart voor weinig loon, maar in de hogere managers- en directielagen van de zorg, de verzekeringsmaatschappijen, de politiek en dan de leverancier van al dat gif, zijnde de machtige beursgenoteerde puissant rijke farmaceutische industrie, spinnen er garen bij. Met deze ongebreidelde Macht nog aan het roer, is Moeder Natuur een onbereikbaar station. Bedenk je, als je in de toekomst een keer gewenst zwanger wordt, jouw zuivere hormoonsysteem dat toont via je urine middels een zwangerschapstest.

Elke dag is een Nieuw Begin. Feitelijk is het leven elke dag een nieuwe geboorte. De Zon twijfelt er nooit aan of hij nog opkomt. De vogeltjes kijken niet op een klok of het tijd is om te fluiten. De krokussen, de narcissen en de sneeuwklokjes, komen pas uit de grond als het hun tijd is. Elke dag kun je veranderen. Elke dag kun je nieuwe keuzes maken. Elke dag kun je lief zijn voor jezelf.

Tenslotte, het beste project waar ieder mens zijn hele leven aan moet werken, dat is vooral aan zichzelf.

 

Bovenstaand artikel is een jaar geleden geschreven. Op dit moment is dit onderwerp in het nieuws https://nos.nl/artikel/2505778-geen-pil-geen-condoom-jongeren-hebben-vaker-onbeschermde-seks

Jonge mensen vertellen hun twijfels over de pil, terecht! Moeder Natuur krijgt gelukkig de overhand. Jammer dat de vrouwelijke gynaecoloog in het filmpje toch de angst weer opvoert dat ze bang is voor meer ongewenste zwangerschappen terwijl het hoofdartikel schrijft:

Ondanks het dalende pilgebruik is het aantal jongeren dat te maken had met een ongewenste zwangerschap niet toegenomen.

Ook minder condoomgebruik

Ook het condoomgebruik neemt af onder jongeren. Zo gebruikt 40 procent van de jongens zonder vaste relatie geen condoom. In 2012 was dit nog 25 procent. Toch neemt het aantal soa’s onder jongeren niet toe.

Luistert maar naar je intuïtie, die weet precies wat je moet doen!

Geniet van het leven!