De Navelstreng

Negen maanden lang krijgt jouw baby’tje volledige voeding vanuit de navelstreng om te groeien naar een volwaardige en gezonde baby. Na de geboorte zijn er meerdere mogelijkheden om, zolang mogelijk, de voedende navelstreng te eren voor jou en je kindje. Want hoezo zou die waardevolle voeding en energie meteen weggegooid worden?

Ten eerste dient de navelstreng helemaal uit te kloppen. En knoop dit alsjeblieft in je oplettende moederoren, dat duurt vaak veel langer dan de standaard drie minuten die er voor staat. Na de geboorte zit nog 30% bloed van de baby in de placenta. In dat bloed bevinden zich de laatste stamcellen, dat ware bouwstenen kunnen zijn voor je baby en tevens zal hij geen bloedarmoede lijden. Geef je baby dat extra laatste zetje voordat hij op eigen kracht zijn leventje moet oppakken. Het kost jou niets en de impact is groot. Noteer dit vetgedrukt in je geboorte plan: Navelstreng pas doorsnijden nadat deze stopt met pulseren, nadat deze geheel blanco is en daar staat ongeveer 25 minuten voor. In de openheid- en transparantie wereld mag je weten dat er een stilzwijgende en onofficieel regeling bestaat op de kraamafdeling van ziekenhuizen om onmiddellijk de navelstreng door te snijden. Bizar. Lees alsjeblieft goed wat een uitgeklopte navelstreng met je kindje doet om daarvoor te waken. Voor een kind dat zich nog nauwelijks kan aanpassen aan de ademhaling kan het een traumatische ingreep zijn. Een ingreep van ZUURSTOF!

De navelstreng is belangrijk om dat de longen van de baby nog niet volledig zijn geactiveerd. Na de geboorte begint de baby geleidelijk lucht in te ademen door zijn neus waardoor langzaam zijn longen actief worden. De baby heeft dus een dubbele ademhaling. Maar, als de navelstreng onmiddellijk na de geboorte wordt doorgesneden, wordt zijn vertrouwde inname van zuurstof en voedingstoffen afgesneden. De baby wordt dan verplicht om met de eerste ademteugen zijn longen te actieveren wat pijn kan doen. Bovendien onderstreep ik nogmaals dat het bloed met een natuurlijk spectrum van de immuniteit uit de placenta in de baby hoort te komen. Door een acute verwijdering van de navelstreng wordt  zijn natuurlijke immuniteit van hem afgenomen. En dat kan weer gevolgen hebben op latere leeftijd. Wees bewust dat zowel de geboorte als de eerste uren van zijn bestaan, van invloed kunnen zijn op zijn leven.

Vermijd op je prille kraambed dus sowieso verstoringen en gestress over de navelstreng en de placenta door dit duidelijk in je geboorteplan te melden. Rek die heerlijke zachte bubble waarin je toeft, zolang mogelijk uit. Want door die fluweelzachte flow zorgt je lichaam vanzelf voor een nieuwe shot oxytocine die weer nodig is voor de geboorte van de placenta en voor de borstvoeding.

Door zelf in de flow te blijven kan de baby in alle rust afscheid nemen. Zowel afscheid van het leven in de buik als van de verbinding met de placenta. De hele geboorte voelt voor het kleine mensje al als een soort aardbeving. Gun hem die tijd. Haast is funust, niet alleen tijdens de bevalling maar ook vlak daarna. RUST RUST RUST!

Wees je er ook van bewust dat tijdens de geboorte jullie beiden een negen maanden diepe hart op hart levensverbinding verbreken. Een impact om in alle rust bij stil te staan. De verbreking met de placenta markeert tevens zijn begin om een zelfstandig mensje te zijn én ook het begin van een een nieuwe relatie tussen jou en je kindje. De placenta loslating is dus enigzins ook een geboorte, de geboorte van een nieuwe vorm van jullie nieuwe gezin. Eer dat moment innig met elkaar in totale RUST.

Diverse stadia van navelstreng, loslaten placenta en een paar mogelijkheden:

  • Als iedereen echt geland is na de intensiteit van de bevalling en de eerste kennismaking met elkaar, pas dan de navelstreng doorknippen
  • Echter, als de navelstreng helemaal wit is en niet meer klopt, dan heeft je baby alle bouwstoffen binnengekregen. Niet afsnijden binnen 1 uur na de geboorte.
  • De navelstreng lange tijd vast laten zitten (een paar uur of een dag) en dan pas door knippen of branden, zijnde een halve lotusgeboorte.
  • De navelstreng gewoon laten zitten voor indrogen tot deze vanzelf afbreekt en een geheeld naveltje achterlaat zijnde een lotusgeboorte. Moeder Natuur heeft het zo geregeld dat de navelstreng automatisch afvalt tussen 3 en 7 dagen. De baby heeft op deze manier alle “stoffen” die nodig zijn voor zijn hele leven, uit de navelstreng”gezogen”. Een oeroude praktijk en Moeder Natuur op haar best.
  • Begraaf de placenta ergens op een mooie plek om een verbinding te creëren tussen jullie kindje en Moeder Aarde.

 

Zoveel zwangeren, zoveel geboorten, zoveel mogelijkheden. Ook hier geldt: doe wat bij jou/jullie past. Onthoudt wel dat na de geboorte tijdsdruk absoluut niet nodig is. Het staat zelfs haaks op wat jullie dient. Die eerte seconden, minuten, kwartieren, uren zijn jullie gouden momenten. De eerste momenten met elkaar zijn GOUD  en die kun je nooit meer overdoen. Dat Gouden Uur is een zeer bijzonder, ontroerend en onvergetelijk moment waar je alle tijd en ruimte voor mag nemen. Neem die tijd! Neem de baby zijn eerste uur bij jullie, verbonden met de placenta door jouw navelstreng. Met het doorsnijden van een blanke en lege navelstreng ben je verzekerd dat de baby alles gekregen heeft wat hij moet hebben voor zijn ontluikende levensreis.

Noot:

Weet dat de stamcellen van jou kindje waarde hebben. De waarde van GOUD. Honderden bedrijven met hun hoogbetaalde marketingteams azen daarop. Bizar toch? Stamcellen van je baby zijn uiterst intelligente cellen. Als je weet dat er een goudprijs opstaat, bedenk dan wat deze stamcellen nog voor je kindje kunnen betekenen. Stamcellen ontstaan door conceptie en bevinden zich in de placenta die negen maanden het kindje voedt, een gouden stroom! Uitkloppen dus!

Daarnaast wil de medische praktijk dat de navelstreng en de placenta zo fris mogelijk blijft. Waarom? Omdat er dure medische en cosmetische preparaten van de weefsels worden gemaakt. Dit is ook een van de redenen waarom de medische maffia (zo noem ik deze boevenparade inmiddels) niet wil dat mensen thuis bevallen. Hoe meer thuisbevallingen, hoe minder inkomsten voor de medische maffia kassa!