Negen maanden lang krijgt jouw baby’tje volledige voeding vanuit de navelstreng om te groeien naar een volwaardige en gezonde baby. Na de geboorte zijn er meerdere mogelijkheden om zolang mogelijk de voedende navelstreng te eren voor jou en je kindje. Want hoezo zou die waardevolle voeding en energie meteen weggegooid worden?

Ten eerste dient de navelstreng helemaal uit te kloppen. En knoop dit alsjeblieft in je oplettende moederoren, dat duurt vaak veel langer dan de standaard drie minuten die er voor staat. Na de geboorte zit nog 30% bloed van de baby in de placenta. In dat bloed bevinden zich de laatste stamcellen, dat ware bouwstenen kunnen zijn voor je baby. Geef je baby dat extra laatste zetje voordat hij op eigen kracht het leven moet oppakken. Het kost jou niets en de impact is groot.

Vermijd op je prille kraambed sowieso verstoringen en gestress over de navelstreng en de placenta. Rek die heerlijke zachte bubble waarin je toeft, zolang mogelijk uit want door die fluweelzachte flow zorgt je lichaam vanzelf voor een nieuwe shot oxytocine die weer nodig is voor de geboorte van de placenta en voor de borstvoeding.

Door zelf in de flow te blijven kan de baby in alle rust afscheid nemen. Zowel afscheid van het leven in de buik als van de verbinding met de placenta. De hele geboorte voelt voor het kleine mensje al als een soort aardbeving. Gun hem die tijd. Haast is funust, niet alleen tijdens de bevalling maar ook vlak daarna. RUST RUST RUST!

Wees je er ook van bewust dat tijdens de geboorte jullie beiden een negen maanden diepe hart op hart levensverbinding verbreken. Een impact om in alle rust bij stil te staan. De verbreking met de placenta markeert tevens zijn begin om een zelfstandig mensje te zijn én ook het begin van een een nieuwe relatie tussen jou en je kindje. De placenta loslating is dus enigzins ook een geboorte, de geboorte van een nieuwe vorm van jullie nieuwe gezin.

Diverse stadia van navelstreng, loslaten placenta een paar mogelijkheden:

Zoveel zwangeren, zoveel geboorten, zoveel mogelijkheden. Ook hier geldt: doe wat bij jou/jullie past. Onthoudt wel dat na de bevalling tijdsdruk absoluut niet nodig is. Het staat zelfs haaks op wat jullie dient. Die eerte seconden, minuten, kwartieren, uren zijn jullie gouden momenten. De eerste momenten met elkaar zijn GOUD  en die kun je nooit meer doen. Dat Gouden Uur is een zeer bijzonder, ontroerend en onvergetelijk moment waar je alle tijd en ruimte voor mag nemen. Neem die tijd!