Het Gouden Uur

Het gouden uur na de geboorte is van jullie drieën. Als kersverse ouders mogen jullie in eigen tempo vertrouwd raken met de nieuwe wereldbewoner. Een bevorderlijk moment voor de hechting met elkaar. Daarnaast is de aanbik van een paar minuten oude baby een belangrijke, ontroerende en onvergetelijke ervaring. Dit kostbare moment dient waar dan ook in elk kraambed beschermd te worden. Ik pleit er dan ook voor om naast een bevallingsplan eventueel ook een hechtingsplan op te stellen. Puur om dit gouden moment te bewaken. 

Voor de jong baby is het thuiskomen door dat intieme huidcontact, geen tijd om te huilen maar wel om instinctmatig zijn eerste avontuur te ondernemen: de moederborst. De smaak en geur van het vruchtwater op de handjes leidt hem vanzelf naar de olieachtige substantie op de tepel. De aantrekkingskracht van die vertrouwde geur is magisch. De tastzin is letterlijk de moeder van alle zintuigen. Een oermodel wat nooit teloor gaat. Een levenslang liefdescontract tussen moeder en kind en wellicht voor de pasgeborene een stabiele voedingsbodem voor al zijn toekomstige liefdevolle contacten tussen mensen. 

Zuigen aan de borst veroorzaakt een flinke uitstoot van oxytocine in de bloedbaan van de moeder. De baarmoeder trekt samen, de placenta drijft uit en veel bloedvaten in de baarmoeder sluiten om zo het bloeden te verminderen. De moeder wordt op haar beurt door het wondermiddel Oxytocine geïnspireerd om meer te verzorgen en te koesteren.

Zuigen aan de borst helpt bij het aanmaken van prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert. Met borstvoeding geef je een stuk immuniteit mee aan je kind. Kinderen die niet aan borst maar de fles zijn, hebben een groter risico op het krijgen van allergieën en eczeem. De mens is nu eenmaal een zoogdier. Dat is zijn natuur. 

Kortom: Zuigen aan de borst is bevorderlijk voor moeder en kind. Het bevordert vooral de intimiteit en de nieuwe band tussen hen beiden.