Het Gouden Uur

Het gouden uur na de geboorte is van jullie drieën. Als kersverse ouders mogen jullie in eigen tempo vertrouwd raken met de nieuwe wereldbewoner. De aanblik van de paar minuten oude baby, is een belangrijke, ontroerende en onvergetelijke ervaring.  Dit kostbare moment dient in elk kraambed beschermd te worden. Naast een bevallingsplan zou je eventueel ook een hechtingsplan op kunnen stellen om dit gouden moment te bewaken. 

Voor de jonge baby is het intieme huidcontact thuiskomen. Geen tijd om te huilen maar wel om instinctmatig zijn eerste avontuur te ondernemen: de moederborst. Die olieachtige substantie op de tepel met die vertrouwde geur heeft een magische aantrekkingskracht. De tastzin is letterlijk de moeder van alle zintuigen. Een oermodel wat nooit teloor gaat. De bezegeling van een levenslang liefdescontract tussen jou en je kindje. 

Zuigen aan de borst veroorzaakt een flinke uitstoot van oxytocine in je bloedbaan. De baarmoeder trekt samen, de placenta drijft uit en veel bloedvaten in de baarmoeder sluiten om zo het bloeden te verminderen. Tegelijkertijd inspireert het wondermiddel Oxytocine jou om (nog) meer te verzorgen en te koesteren.

Zuigen aan de borst helpt bij het aanmaken van prolactine, een hormoon dat de melkproductie stimuleert. Met borstvoeding geef je een stuk immuniteit mee aan je kind. Kinderen die niet aan borst maar de fles zijn, hebben een groter risico op het krijgen van allergieën en eczeem. De mens is nu eenmaal een zoogdier. Dat is zijn natuur. 

Zuigen aan de borst is bevorderlijk voor jou en de baby. Het bevordert de intimiteit en de nieuwe band tussen jullie beiden.