De rol van de Doula thuis

Een geboorte draait om liefde, de Doula is liefde. Pure liefde.

De zwangerschap maakt je zachter, ontvankelijker, ronder, meer bewust van alles wat is. Als een knop in de roos, bloei je prachtig open en straal je liefde uit. Je wordt moeder. Of je wordt opnieuw moeder. Met dank aan het hardwerkende  interne management van hormonen. Tijdens de begeleiding begroet het grote hart van de doula  vreugdevol de jouwe. Een woordeloze communicatie. Respect, openheid, gelijkwaardigheid zijn haar waarden. Zie haar als je beschermengel. Ze is daar waar jij bent. Soms stil en onzichtbaar, een andere keer kordaat op de barricade om jouw unieke wensen te bewaken. Ze weet want ze luistert naar je. Niet zomaar, achter jouw woorden pikt ze precies op wat jij nodigt hebt. Ze ziet je, ze ziet de echte waarachtige jij. Ze voelt je, haar zuivere voelsprieten voelen precies wat jij nodig hebt. Haar vleugels vol liefde beschermen zowel jou, je partner als het magische scheppingsproces.

Zoveel vrouwen, zoveel bevallingen.

De 1e ontmoeting
vanaf 14 weken

Na het telefonische contact kan vanaf 14 weken van je zwangerschap de eerste kennismaking plaatsvinden bij jou thuis. Fijn als je partner ook aanwezig is. Een verkennend gesprek om te kijken of de ‘klik’ ontstaat. Door de ‘klik’ groeit de vertrouwensband, zwelt het sisterhood gevoel op en langzaam rijpt al de veiligheid om geheel jezelf te kunnen zijn bij de ander. Een belangrijke voorwaarde om met elkaar in zee te gaan voor dat magische intieme wonderlijke moment van een geboorte. 

De 2e ontmoeting
vanaf week 26

De wensen en verwachtingen ten aanzien van de bevalling komen op tafel, zijnde het geboorteplan (en eventueel hechtignslan). Tevens het duidelijk bespreekbaar maken van angsten, verwachtingen, wensen en doelen. Wat wil je wel en wat niet. Naast een plan A komt ook een plan B of C op tafel want niets is zo onvoorspelbaar als een bevalling. In een zachte bedding ontvang je de benodigde informatie en worden alle mogelijkheden belicht. Hoe de bevalling ook zal verlopen, het geboorteplan is van jou en versterkt het gevoel dat jij mooie mama, als barende altijd aan het roer staat. Daarom is een goede voorbereiding cruciaal. Aandacht is de sleutel waarbij de kans vergroot op een onvergetelijke natuurlijke bevalling.

De 3e ontmoeting
rond week 37

Het korte en bondige bevallingsplan nemen we door. Dat alles goed geregeld is, geeft rust en zekerheid. Wellicht is het plan gedeeld met verloskundige/gynaecoloog en kraamzorg. Daarnaast spreek je nogmaals de verwachtingen uit wat je van mij verwacht. Via mail en app houden we contact. Wanneer ik op wacht ga en de tijd van de oproep stemmen we af. Maar weet, in die uiterst spannende tijd vliegt mijn hart al naar je toe. En wellicht mooie mama kan ik bij deze ontmoeting jou verwennen met een fijne massage, oefenen we samen met de Rebozo technieken, misschien een meditatie, wat yoga of affirmaties. 

Begin van de bevalling:

De tijd van de oproep is afgestemd. Vanaf de eerste voet over de drempel tot het eind kan je fysiek en emotioneel op mij bouwen. Hoe lang de bevalling ook duurt, ik blijf met heel mijn hart tot het einde als een stabiele factor van continue zorg, rust en vrede. Ca. 2 uur nadat de baby is geboren, neem ik afscheid. 

Na de bevalling:

Kort na de bevalling kom ik bij je langs om terug te blikken op de geboorte. Met de pasgeborene zeer nabij, verrijk ik je eigen bevallingsbubbel met mijn ervaring van de bevalling. Een verrassingsverhaal!

In de eerste kraamweek blijf ik bereikbaar voor vragen.

Een paar weken later kom ik nogmaals langs om het geschreven geboorteverslag aan te bieden. Een prachtig cadeautje van het magische moment vertaalt met woorden en foto’s.

Indien de behoefte aanwezig is, kan ik tijdens de kraamperiode emotionele steun aanbieden.

Als ik uitval

Zeker is dat niets zeker is. Stel dat ik uitval dan regel ik in een vroeg stadium een back-up Doula voor jullie. Een sister Doula die vooraf aan jullie wordt voorgesteld. 

De rol van de Doula in een geboorteteam

Vertrouw erop dat ik alle vaardigheden op zak heb om je zowel een natuurlijke als een fenomenale ervaring te laten beleven. Ik ben niet opgeleid om medische beslissingen te nemen maar bezit wel de kennis van mogelijke medische ingrepen. Ik kan uitleg geven om onzekerheid en angst weg te nemen.

Een respectvolle samenwerking tussen de aanwezige zorgverleners thuis, in het ziekenhuis, bevalhotel o.i.d. is tijdens de bevalling een must. De veilige en rustgevende bevallingsruimte dient louter gevuld te zijn met mensen die jou als barende respecteren, grenzeloos lief voor je zijn met de heldere intentie om jou in je macht en kracht te zetten om alles in het werk te stellen de baby veilig op de wereld te zetten. 

Waar jij ook bent, hoe je ook wenst te bevallen … ik ben er voor jou. 

Een gezonde geboorte in vrede en liefde is bevorderlijk voor de hele wereld. Zwanger zijn is een groots eerbiedig kunstwerk. Het draait om Liefde! Mijn intense aanwezigheid en toegewijde ondersteuning tijdens de zwangerschap en bevalling creëert een bad van liefde.