Als het misgaat

Vreugde en verdriet gaan hand in hand. Het een kan niet zonder het ander.

Deze pagina gaat over de verwerking van een miskraam, een vroeggeboorte en de geboorte van stille baby’s

Het verliezen van een kindje welke fase ook, is niet alleen het verliezen van de hoopvolle verwachting op een gezonde baby maar kan ook een flinke deuk veroorzaken in de eigenwaarde. Door het hartverscheurende verlies wankelt het zelfvertrouwen. Zelfs gevoelens van schuld en falen kunnen opspelen. De ingestorte wereld lijkt voor altijd donker te blijven. Elke nieuwe dag is onvoorspelbaar en speelt zich af in een voortdurend veranderend veld van zwakte en kracht dat zelfs van minuut tot minuut kan omslaan. Rouwverlies is als een vingerafdruk, voor iedereen herkenbaar en toch zijn geen twee vingerafdrukken gelijk. Ook in de relatie naar elkaar. Ieder rouwt op z’n eigen manier in zijn eigen tijd.

Rouw is de achterkant van Liefde. Als de dagen nu aardedonker en ijzig koud zijn, weet dat de Liefde je elk moment draagt, óók in de meest donkere tijd van jouw bestaan.

Bij een groot en vooral bij een traumatisch verlies staat een ingrijpend en onvermijdelijk verwerkgingsproces voor de deur. Rouwen vergt een enorme persoonlijke inspanning. Het kost bakken met energie. Praten over het verlies helpt.

Als jij praat, luister ik. Luisteren is mijn ding. Naast de Doula leeft in mij ook een zorgzame therapeute. Een therapeute in de verwerking van verlies. Met al je pijn en verdriet ben je in veilige handen. Vleugels vol liefde bieden de emotionele steun die je nodig hebt. In de wiegende schoot mag je helemaal jezelf zijn. Tegelijkertijd houd jij de leiding in het proces. Je ontvangt een liefdevolle begeleiding om in je eigen tempo stapsgewijs het verlies zonder pijn, maar met liefde te herdenken en in ere te houden. Door te praten kun je stukje voor stukje loslaten. Door een goed afscheid kun je weer verder. En ik spreek ervaring.

Je bent welkom lief mens